Blog

La ce să te aștepți de la Windows XP, Windows 7 sau 8

În ultima perioadă îmi este pusă, în diferite forme, întrebarea: ”Să trec la Windows 8? Sau la Windows 7? Este bun XP-ul sau Windows 7 e mai bun? Ce crezi tu despre Windows 8?”.

Dacă dorești să treci la Windows 7 sau, ești și mai ”în urmă” și vrei sa treci la Windows XP, citește mai jos la ce să te aștepți în viitor de la aceste trei sisteme de operare: Windows XP, Windows 7 și Windows 8.

Windows 8 este un sistem de operare complet nou, pe care mulți dintre utilizatori, consumatori privați sau de business, nu sunt pregătiți încă să-l folosească. De la lansarea sa din toamna anului 2012 a fost instalat doar pe 3% din desktopuri.

1. Cât timp pot utiliza Windows XP? XP

Windows XP este pe cale de dispariție, având ”suport extins” din 14 aprilie 2009 care se va termina pe 18 aprilie 2014. Suportul extins pentru Vista se va termina in aprilie 2017. Dacă ai încă Windows XP, ar cam trebui să treci și tu la Windows 7 sau 8. Știu că nu este o sarcină ușoară, mai ales dacă ești utilizator de business.

Datele sunt ușor de transferat, însă aplicațiile software trebuie reinstalate. Acest lucru înseamnă că trebuie să faci rost de CD-urile/DVD-urile sau de fișierele de instalare descărcate de pe Internet. Și neapărat, ai nevoie de licențe.

Anumite aplicații scrise pentru XP vor fi incompatibile, în totalitate sau parțial, cu Windows 7 sau 8 și ar trebui să le identifici dinainte ca să găsești variante alternative.

Să rămâi cu un sistem de operare vechi ca Windows XP este o opțiune periculoasă deoarece sunt ținta preferată a autorilor de malware și a crackerilor/hackerilor. Este foarte ușor să fie ”sparte” atâta timp cât producătorul Microsoft nu mai produce software de protecție.

Citeste aici despre hackeri si crackeri: http://descopera.info/ittech/hacker-sau-cracker/

2. Cât timp pot utiliza Windows 7?
Dacă ești utilizator al sistemului de operare Windows 7, îl poți folosi liniștit până cel puțin în ianuarie 2015 (când Microsoft a anunțat că îl susține). Până atunci, vei continua să primești update-uri, atât de securitate cât și de reWindows 7zolvare a altor probleme sau îmbunătățiri adiționale. Dacă licența ta dispune de suport gratis, atunci îl vei avea, conform politicii Microsoft.

Din 13 ianuarie 2015, suportul va scădea gradual în sensul că vei primi gratis în continuare update-uri de securitate, dar celelalte tipuri de update-uri vor fi disponibile doar pe bază de abonament. Va trebui să cumperi un abonament de ”suport extins” până pe 15 aprilie 2015 prin care vei primi doar remedieri ale erorilor, fără caracteristici noi.

Perioada de suport pentru Windows 7 se va încheia la începutul lui 2020 conform politicii Microsoft (Microsoft life-cycle policy). După această dată, nu vei mai primi niciun update de securitate indiferent că vrei să platești sau nu. Până atunci, va trebui să alegi o altă variantă de sistem de operare Windows, Mac sau Linux, sau ce va mai fi în 2020.

3. Este greu să treci la Windows 8?
Prima impresie despre Windows 8 este că interfața grafică este complet schimbată. Microsoft a decis ca noua interfață proiectată pentru smartphone, tablete și computere cu touchscreen să fie instalată și pe desktop-uri și laptopuri pe caWindows 8re rulează Windows 8. Binecunoscutul desktop de la Windows este prezent și pe Windows 8, dar cumva ținut într-un colț al ecranului. Și în plus, a fost eliminat butonul ”Start”.

Trecerea la Windows 8 ar putea fi mai ușoară dacă ar exista butonul ”Start”, așa că au apărut programe terțe care fac doar acest lucru. De exemplu, http://www.windows8startbutton.com care are următoarele caracteristici:

– Adaugă butonul de pornire ”Start”;

– Introduce un fel de ”Desktop” similar cu cel de la Windows 7;

– Redă opțiunile și meniurile familiare din Windows 7;

– Permite personalizarea în stilul Windows 7;Windows

–  E GRATIS!!!

S-ar putea să apară probleme de compatibilitate între aplicațiile din Windows 7 la instalarea pe Windows 8, însă probabilitatea e mai mare să apară de la XP la Windows 8.

Am observat că pentru mulți utilizatori nu există niciun motiv convingător de trecere de la XP la Windows 7. Dacă totul funcționează bine, de ce să schimbi?!

Windows 8 poate fi instalat atunci când îți achiziționezi un computer nou. Eu personal nu am niciun motiv deocamdată să trec de la Windows 7 la Windows 8. Dar dacă aș avea XP, aș trece imediat la Windows 7. Ce te sfătuiesc pe tine e să nu stai cu un sistem de operare învechit ca XP și să faci trecerea la Windows 7 imediat.

Sunt foarte curioasă ce sistem de operare folosești. Dacă ai Vista, XP sau Windows 7, plănuiești să faci o schimbare? Postează un comentariu sau o întrebare mai jos.

5 thoughts on “La ce să te aștepți de la Windows XP, Windows 7 sau 8

  1. Eu am trecut pe Windows 8 de o săptămână dar nu sunt prea multumit.
    Inca il explorez.

    Ideea ta cu butonul de START ma incanta. Mai ca as incerca dar sper sa nu intre in conflict…

  2. Datorită felului în care se mișcă, mie personal îmi place foarte mult „optul” pe când utilizatorii cu pretenții ridicate (programatori îndeosebi), s-au grăbit să-l facă țăndări pe forumuri sau în diverse reviste de specialitate. Ideal ar fi ca fiecare să identifice OS-ul care se potrivește cel mai bine activităților și pasiunilor proprii. Oricum, chiar și bătrânul XP va avea încă o mare pondere datorită celor refractari la viteza de evoluție a tot ceea ce înseamnă IT-ul.

  3. batranul xp va ramane inca mult si bine. e bun, place si e mic, lucru foarte important.ai nevoie de un sistem de operare nu de un munte de grafica si programe inutile.cat despre vulnerabilitate sunt destule sisteme de protectie. ganditiva ca mai sunt oameni care folosesc winows 98 si 2000,aveti impresia ca sunt prosti?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *