Blog

”Je t’aime, mon amour!” sau cum a fost prins șeful CIA cu amanta

M-am întrebat mereu cum de un om atât de important ca directorul CIA, David Petraeus să fie prins cu amanta prin intermediul unor email-uri. Când am auzit prima dată, am crezut că i-a fost înscenat totul sau că cineva a dorit plecarea lui din fruntea CIA Și acum tind să cred acest lucru, deși greșelile copilărești  pe care le-a făcut spun altceva

CIA  (Central Intelligence Agency) este o agenție civilă independentă a guvernului Statelor Unite ale Americii. Structura CIA cuprinde mai multe direcții, însă două sunt cele care au legătură directă cu email-urile lui Petraeus: departamentul știință și tehnologie și departamentul de suport ce include biroul pentru tehnologia informației. Petraeus conducea oamenii din aceste departamente care-i raportau direct, toți fiind responsabili cu evaluarea și furnizarea informațiilor referitoare la securitatea națională a Statelor Unite ale Americii.

Oamenii încearcă să ascundă informații prin diferite metode, dar adevărul este că nu există sisteme de securitate 100% sigure. Dacă vrei să nu se afle că ai făcut un lucru, cel mai sigur este să nu faci acel lucru.

 

CIA Petraeus affairDacă nici măcar directorul CIA, David Petraeus, nu și-a putut ține secretă aventura, atunci cum poate un om obișnuit să păstreze un asemenea secret? Binențeles, cei mai mulți dintre noi nu avem onoarea să fim cercetați în căsuțele de email de FBI, dar specialiștii în securitate informațională spun că oamenii subestimează faptul că, în aceste vremuri, comunicațiile digitale au devenit foarte transparente.

Acum 10 ani era o modă să ”spargi” emailul celui de lângă tine, însă acum, în 2012, oricine citește emailurile oricui: iubitele citesc emailurile iubiților lor, soții citesc emailurile soțiilor, șefii citesc emailurile subalternilor- deoarece acest lucru este foarte ușor de făcut.

Nu contează că încercăm să ascundem un email, mutându-l în alt folder sau să ștergem un sms – fie el despre o relație extraconjugală sau informație confidențială a companiei – este posibil ca cineva să afle. Dacă vorbim despre litigii sau activitate infracțională, șansele cresc exponențial deoarece organele de anchetă au dreptul să controleze computere sau datele din ”cloud”, iar în sălile de judecată, avocații folosesc tot mai mult aceste probe. Deci, nu e de glumit.

Atunci când proiectezi un sistem de securitate IT, partea cea mai grea este să-ți dai seama de unde vine pericolul. În cazul domnului Petraeus, greșeala enormă a fost că s-a ferit mereu să nu afle soția de aventura ce-o avea cu biograful său, Paula Broadwell.

A acționat protejând accesul soției la emailul său,  însă nu s-a gândit nicio clipă că FBI ar putea să caute în serverele de email de la Google Gmail.

Pentru a ascunde relația de soții lor, cei doi au folosit un singur cont la Gmail. Nu și-au trimis niciodată email-uri ca să evite traseul digital al acestora, ci își salvau unul altuia mesajele în folderul ”Drafts”.

Conform celor publicate în presa americană, Paula Broadwell a folosit același computer ca să hărțuiască prin intermediul email-lor, o femeie din Florida, Jill Kelley. Aceasta a trimis email-urile la FBI care a început ancheta.

FBI-ul a descoperit că email-urile au fost trimise de la rețelele WI-FI din câteva hoteluri, a luat listele cu turiștii și a ajuns astfel la Paula Broadwell și computerul său.

Fiind un cont Gmail, FBI-ul a cerut de la Google informații referitoare la locațiile de unde se face login la la acea adresă de email, le-au verificat, astfel ajungând la domnul Petraeus.

Google păstrează 18 luni informațiile referitoare la login, adică IP-urile (de aici reiese locația fizică), dată și oră. Confrom legii americane, cu mandat de la judecător furnizorii de servicii internet, inclusiv furnizorii de servicii de email, gen Google, Yahoo, Hotmail etc. sunt obligați să pună la dispoziția autorităților aceste informații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *