Blog

Crezi că parola ta este sigură? Află cum să alegi inteligent

Aseară eram pe aeroportul din Budapesta și așteptam avionul să mă întorc acasă. Am ajuns cu mult mai devreme decât trebuia, m-am așezat să iau cina și să citesc presa. Mi-am conectat tableta la wirelessul restaurantului și am citit raportul făcut public de compania de consultanță Deloitte Canada:

Mai mult de 90% din parolele utilizatorilor pot fi ”sparte” în câteva secunde.

Deloitte nu spune exact cum a făcut studiul și pe ce eșantioane de populație, dar pare că se referă la populația canadiană.

Procentul de 90% reprezintă o cifră alarmantă și noi, românii, nu suntem departe de ea. Lucrez în IT, particip aproape zilnic la drame legate de ”furtul parolelor” și nu are nicio legătură cu factorul IT, ci mai degrabă cu factorul psihologic.

Cei mai mulți oameni au senzația că la computerul propriu conectat la Internet nu au acces decât ei înșiși. O dată conectat la Internet, fie prin cablu, fie wireless, computerul tău face parte dintr-o rețea de milioane de computere.

E ca și cum ți-ai scoate mașina din garaj în fiecare dimineață și ai merge cu ea pe șosea. Există reguli de circulație, există reguli în Internet și în ambele situații, există oameni care le încalcă.

Imaginează-ți că așa cum circuli tu pe stradă, tot așa circulă parola ta prin Internet.

Dacă tu ai grijă să treci pe verde, sunt mici șansele să fii lovit de vreo mașină.

Dacă parola ta este bine gândită, șansele ca tu să fii furat sunt din ce în ce mai mici.

Ca și în viața reală, riscul zero nu există în Internet și putem doar sa-l minimizăm alegând parole inteligente astfel:

1. Nu miza totul pe o singură carte. În ziua de azi, folosești email-ul de serviciu, email-ul personal, contul de facebook și conturi pe diferite site-uri la care ești abonat (de ex, fitness, copii, horoscop, etc).

Ca să fii în minimă siguranță, pune-ți minim 4 tipuri de parole. Crezi ca parola ta este sigura

Dacă faci plăți prin Internet cu token-ul sau cu cardul, pune-ți o parolă diferită de cele 4 de mai sus.

2. Mărimea contează: folosește parole mai mari de 8 caractere.

3. Fără cuvinte din dicționar indiferent de limbă: parolele care se află foarte ușor sunt cuvinte din dicționar, deci, evită-le. Am citit de curând un alt studiu care spunea că parolele care conțin greșeli de gramatică sunt foarte greu de aflat.

4. Folosește combinații de litere, cifre  și caracterele de pe tastele 1 -> 8.

5. Folosește litere mari și litere mici.

6. Evită să-ți scrii parolele într-un document de pe computerul cu care te conectezi la Internet. Ar putea fi accesat, iar tu nici măcar să nu-ți dai seama.

7. Fii atent la site-urile care-ți cer parola. Foarte multe furturi sunt făcute prin site-uri asemănătoare din punct de vedere grafic cu site-urile mamă. Uită-te cu atenție la adresa site-ului: yahoo.com, gmail.com, hotmail.com etc. Dacă diferă doar o singură literă, atunci fii sigur că ceva nu e în ordine.

Un site de genul yahoo-mail.com sau web-gmail.com este diferit de yahoo.com sau gmail.com și reprezintă un mare semnal de alarmă.

8. Niciun site sau server serios nu-ți cere parola prin email, deci să nu răspunzi niciodată unei asemenea cereri.

Despre cei care ne protejează și cei care ne fură nu mai discut deoarece am scris deja aici: http://descopera.info/ittech/hacker-sau-cracker/

Sunt oameni și oameni pe Terra și depinde numai de noi să ne protejăm.

Primul pas e să-ți schimbi acum parola creând o poveste în jurul ei ca să o reții mai ușor!

Uite niște exemple: !Anc@Iul78 (!@ sunt primele caractere de pe cifrele 1 și 2 de pe tastatură, Anc vine de la Anca, Iul vine de la Iuliana, cel de-al doilea nume al meu, 78 e anul nașterii mele).

Sau: $Mati78$Bro ($ vine de la bani, Mati de la prima mea mașina, un Matiz, 78 e anul nașterii mele, iar Bro de la câinele meu, Broc).

Ți se pare greu? Accesul în email-ul personal este perceput ca o violare a intimității. Ți-au fost vreodată accesate datele fără acordul tău? Ai aflat cine a făcut-o?

One thought on “Crezi că parola ta este sigură? Află cum să alegi inteligent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *