Blog

Credeai ca poți renunța la IT? Mai gândește-te.

Doar pentru că oricine folosește un computer nu înseamnă că îl și poate repara atunci când ceva nu merge sau merge prost. Hai să distrugem mitul că trăim în era literaților în IT.
În ultima vreme am tot auzit persoane importante spunând că helpdesk-ul a devenit un lux ciudat și deloc necesar. S-a împământenit ideea că te “pricepi la IT” dacă deții o tabletă, un iPad sau un smartphone. Eu, când aud pe cineva spunând “se pricepe la IT”, mă îngrozesc. E ca și cum ai spune ”se pricepe la istorie”, sau ”se pricepe la literatură”. Domeniul IT este atât de larg  și peste tot sunt folosite computere sau componente, încât ”a te pricepe la IT” înseamnă ”a le ști pe toate”.

În acești ani de criză economică foarte multe companii au redus din oamenii de helpdesk sau au renunțat cu totul la ei. Multi directori de companii mi-au spus că angajații se descurcă, că sunt specialiști în rețele de socializare, că știu să-și instaleze aplicații și, mai ales, cu o mână pot scrie în 7 ferestre de messenger. Atunci, de ce să nu-i lăsăm să se descurce singuri?!

Eu nu sunt convinsă că este chiar așa. Doar daca cineva folosește un computer, o tabletă sau un smartphone, nu înseamnă că este expert în ceea ce face.

Utilizarea dispozitivelor moderne cum ar fi Apple iPad în care depanarea este, practic, inexistentă este ca și cum ai folosi un televizor: îl pornești și funcționează. Tabletele și smartphone-urile sunt proiectate a fi ușor de utilizat astfel încât ele trimit utilizatorului numai câteva mesaje de eroare. Și, când utilizatorii de calculatoare din companii încă își pun pe calculator cana de cafea sau vaza cu floarea primită de la iubit în respectiva dimineață, dovedește că mai avem un drum lung de urmat.

Experiența în companii mari mi-a dovedit că unele lucruri sunt făcute mai bine de către helpdesk-ul IT; și acest lucru l-am vazut de câteva ori atunci când utilizatorul a ajuns la birou, și-a scos laptopul din geantă, a luat un cablu de rețea și l-a băgat în laptop creând o buclă imensă în rețea. Ce înseamnă asta? Înseamnă că pentru 2 ore rețeaua a fost la pământ, fără internet, acces la email sau la share-urile/aplicațiile din rețea.

Odată cu sistemul de operare Windows 7 am văzut utilizatori care, încercând sa copieze fișiere dintr-o parte într-alta, au reușit să nu mai aibă acces la niciun fișier de pe propriul laptop. N-am reușit să identific cum au ajuns la această performanță, iar mie o dată mi-a luat o oră să rezolv. Erau date sensibile, deci nu puteam lăsa pe oricine.

Nu e nimic rău ca utilizatorii să fie lăsați să rezolve singuri taskuri triviale, ca de exemplu, să-și reseteze singuri parolele de email sau să-și scaneze driverele regulat, însă acest lucru nu trebuie folosit ca scuză atunci când se renunță la personalul IT. Companiile pot economisi bani pe termen scurt (salariul unui om de helpdesk este în jur de 400-500 de euro net), însă plătesc un preț mult prea mare pe termen lung. Acest preț mare poate veni din timpii morți în care angajatul nu lucrează că nu are cu ce, sau, și mai grav, din datele pierdute sau alterate iremediabil.

Cum spuneam mai sus: dacă știi să-ți sincronizezi Blackberry-ul cu agenda din Windows, nu te face expert în IT. Realitatea este că utilizatorul obișnuit știe mai puțin decât crede.

Care este situația în compania ta? Lasă-mi un mesaj mai jos.

 

2 thoughts on “Credeai ca poți renunța la IT? Mai gândește-te.

  1. la mine la firma tot itul a fost dat afara acum un an.
    meritau asta k toti o frecau pe facebook.
    o ducem bine, toata lumea se descurca.

    1. Solutii de reducere a costurilor exista si fiecare firma a luat masuri in acesti ani de criza economica.
      Cred, totusi, ca aveti un contract de mentenanta cu cineva, nu? E mare firma?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *