Blog

Ce vede furnizorul meu de Internet atunci când downloadez de pe torenți

Merg  regulat la cinema, dar iubesc serile în care îmi pun un film și stau liniștită la mine acasă. Am mereu filme la îndemână, ori pe DVD-uri, ori online, ori torenți. M-am întrebat mereu cât de vizibilă este această acțiune pentru providerul meu de internet.

Practic, ce vede furnizorul meu de internet atunci când downloadez de pe torenți? Dacă datele mele sunt criptate sau folosesc un proxy, providerul de Internet ”vede” ce fac?

Am citit multă documentație despre acest subiect și am ajuns la concluzia că problema trebuie abordată din două unghiuri: ISP-ul și companiile care luptă împotriva download-urilor ilegale. Citește mai jos despre fiecare și cum poți să-ți păstrezi anonimatul.torent - descopera.info

Să vorbim despre ISP (Internet Service Provider sau furnizorul de Internet)
ISP-ul vede că folosești un torent ca BitTorrent sau µTorrent și ar putea să-ți micșoreze download-ul. În general, ISP-iștii nu sunt atât de interesați de ce descarci tu de pe internet, ci lasă acest lucru pe seama celor care se ocupă exclusiv de ”furturi”. ISP-iștii sunt mai interesați de câtă lățime de bandă folosești și de modul în care download-ul tău îi afectează pe ceilalți clienți.

Prin urmare, ISP-ul îți va micșora conexiunea dacă vede că folosești BitTorrent, µTorrent sau orice alt tip de torenți. El nu se uită la ce downloadezi, deși poate să facă acest lucru.

Pentru furnizorul de internet este important să vadă ce fel de trafic vine dinspre computerul tău: email, navigare web, chat, jocuri online etc. Dacă văd trafic din torent, sigur îl vor micșora indiferent că descarci imagine ISO Linux sau Microsoft Office 2013. Tot ce le pasă e că le încetinești traficul în rețea.

Să vorbim despre companiile care luptă împotriva download-urilor ilegale
Atunci când downloadezi conținut ilegal (filme, muzică, poze, software, etc) adevărata problemă o reprezintă companiile de la care ”furi” (furt = infracțiune care constă în însușirea pe nedrept a unui lucru mobil al altuia DEX’ 98 – www.dexonline.ro).

Aceste companii sunt reprezentate de avocați care stau online și verifică torenții de conținutul clienților lor: filme, muzică, emisiuni și seriale TV, programe software etc. Ei înșiși downloadează torenți pentru a accesa aceste informații. Odată intrați pe torenți, ca niște utilizatori obișnuiți, au acces la multe informații despre ceilalți utilizatori, inclusiv adresa IP. Oricine are acces la aceste informații dacă apeși ”More info”. Astfel, ei văd clar toate adresele IP ale celor care downloadează sau uploadează.torent

După ce văd adresa IP, află care este ISP-ul (fiecare ISP are IP-uri proprii ca numerele auto) și le trimit o scrisoare. ISP-ul trimite o notificare că ați fost prins când ați downloadat ilegal. De obicei, prima abatere se soldează doar cu un avertisment, însă am un prieten în Germania care tocmai a plătit 2000 de euro amendă că a downloadat un film din 2006. Și a fost la prima abatere!

Dacă ai noroc, primești doar o notificare sau îți este reziliat contractul de internet (în România cam așa se poartă). Dacă ai ghinion, plătești mai mult.

Cum să fac să rămân anonim sau anonymous?
Poți folosi programe de criptare, însă providerii de internet folosesc metode și  mai puternice prin care văd tot ce se descarcă de pe torenți. Deci, nu te baza pe niciun program care-ți promite navigarea ”anonymous” pe torenți.

Mai degrabă folosește un proxy ca BTGuard care trimite traficul tău printr-un tunel  în alt server și îți ascunde adresa IP. Chiar dacă downloadezi de pe un torent urmărit, nu îți este afișată adresa IP, ci e afișată adresa IP a BTGuard, deci nimeni un poate ajunge la tine.

Iubesc libertatea omului de-a face orice-și dorește, inclusiv să navigheze liber pe internet (vorbesc doar de oamenii care citesc și se informează pe internet; nu sunt de acord cu furtul sub nicio formă ar fi el). Dacă nu ai găsit ceva pe internet, mai caută. Sigur vei găsi pe undeva! Continuă să cauți și protejează-te folosind un proxy.

Nu uita să-mi scrii părerea ta într-un comentariu mai jos sau email la contact [at] descopera.info.

Cu drag,
Anca

 

9 thoughts on “Ce vede furnizorul meu de Internet atunci când downloadez de pe torenți

  1. În Biblie nu zice nimic despre asta, dar o să-l întreb pe preotul de la biserică 😀
   Nu prea este moral, dar acțiunea are foarte mare amploare.

 1. Salut… acum 3 saptamani am descarcat vre-o 10 filme… si azi mi-a venit un plic cam mare si gros…. in care explica ce filme am descarcat cand si la ce ora…. si in acelasi timp si frumoasa amenda de 2700 Euro… este prima data cand primesc amenda ( se poate rezolva cumva )? Prin avocat sau ? Merci!

  1. Fara nici o suparare dar ma amuze cum incercati “sa rezolvati” ati comis furt intelectual si nu se mai poate folosi scuza ca sunt prea scumpe pentru nivelul nostru de trai din Romania in conditiile in care va aflati in Germania.

  1. Am mai auzit de cineva din Germania care a patit acelasi lucru. Da, cred ca se poate rezolva. Un avocat care stie bine legislatia acestei tari cred ca ar putea gasi o solutie (macar sa ceara o reducere a sumei fiind prima data).

 2. Salut.
  Am downloadat so EU illegal .torrente.am fost avertizat de 2 ori,prima oara nu am vazut emailul.
  Sunt in anglia.am primit doua mailuri in care imi zic frumos daca folosesc surse ilegale de download sa ma opresc.
  Mi au trimis exact ce am downloadat.ce.program am folosit.downloadez aici de cand am venit.1 an juma si doar acum am primit avertismentele de la providerul de internet.deci ei vad totul tot ce accesezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *