Blog

Ce este IT-ul sau Information Technology?

Ce este IT-ul sau Information Technology?

Termenul de “Information Technology” sau “IT” a aparut pentru prima dată în America și Marea Britanie la inceputul celui de-al doilea război mondial ca urmare a unei alianțe între forțele militare și industria de dezvoltare a electronicelor, computerelor și teoriei informației. Colossus a fost primul computer electronic digital și a fost gândit și dezvoltat cu un singur scop: pentru a decripta mesajele nemților.

IT-ul sau Information Technology
Spațiu virtual

În Mesopotamia, oamenii au folosit și manipulat informația înca din anul 3000 înainte de Hristos, însă termenul modern “Information Technology” a apărut scris prima dată în anul 1958 în revista ”Hardward Business Review”. Autorii articolului Leavitt și Whisler au comentat: ”noua tehnologie nu are inca un nume stabilit. O putem numi tehnologia informației”.
Ei au mai adăugat ” este posibil să distingem patru faze distincte ale dezvoltării IT bazându-ne pe tehnologiile de stocare și procesare implicate: pre-mecanică (3000 î. C – 1450 d.C), mecanică (1450–1840), electromecanică (1840–1940) și electronică”.
Primul computer digital electronic recunoscut a fost Manchester Small-Scale Experimental Machine (SSEM), care a rulat primul său program pe 21 iunie 1948.

Domeniul IT este compus dintr-o serie de sub-domenii interconectate între ele și care, împreuna formează un tot unitar. Unele fără altele nu pot funcționa, ca de exemplu un calculator fără sistem de operare. Deci, un echipament hardware fără software și invers, nu folosește la nimic.
Parti esentiale și fără de care domeniul IT nu are niciun sens sunt: stocarea datelor, bazele de date, transmiterea, reconstruirea si manipularea datelor.

Probabil că domeniul IT este unul dintre puținele domenii în care totul este posibil. Nu știm ce va urma însa să nu uităm cuvintele lui Albert Einstein: “I fear the day that technology will surpass our human interaction. The world will have a generation of IDIOTS.” (“Mă tem de ziua în care tehnologia va eclipsa interacțiunea umană. Lumea va avea atunci o generație de idioți”).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *