Blog

America, terorism informatic sau Cyber Pearl Harbor

Cyber Pearl Harbor

Cyber Pearl Harbor și atacurile americane asupra adversarilor/

Au trecut demult vremurile când bombele atomice, tunurile și tancurile schimbau fața planetei. În zilele noastre, războaiele inteligente se poartă în spațiul virtual. La nivel internațional, se cheltuie miliarde de dolari pentru dezvoltarea armelor cibernetice sau pentru a construi sisteme de protecție împotriva lor.

Recent, America a fost ținta mai multor atacuri informatice. Oficialii americani spun că luna trecută, Iranul a fost la originea unui val serios de atacuri în rețea care au lovit calculatoarele din industria petrolului saudit și din instituțiile financiare americane.

La jumătatea lunii octombrie, Secretarul Apărării, Leon E. Panetta a declarat că America a fost aproape de un atac informatic ”Cyber Pearl Harbor”. El a avertizat că America este tot mai vulnerabilă la atacurile informatice străine care ar putea dezmembra sistemul național de electricitate, sistemul de transporturi, instituțiile financiare și băncile și instituțiile guvernamentale.

 

Oficialii americani au descris deja un început de război al atacurilor si contra-atacurilor virtuale dintre Iran și Statele Unite ale Americii. În 2011, armata Iranului a creat așa numitele ”cybercorps” sau ”corpuri virtuale” ca răspuns la atacurile virtuale americane și israeliene asupra centralei nucleare iraniene de la Natanz.  Nu există nicio dovadă clară că aceste atacuri au fost sancționate de guvernul iranian.

Însă atacurile care provin din Iran sunt considerate de America minore în comparație cu atacurile din China și Rusia, despre care se crede că ar fi principalii responsabili de furturi de proprietate intelectuală și atacuri informatice asupra companiilor și agențiilor de stat americane.

Cyber Pearl Harbor

La începutul anului 2012, oficiali guvernamentali și experți din sectorul privat au descris în fața Congresului American, în termeni alarmanți, o amenințare tăcută: atacurile cibernetice efectuate de către guverne străine. Robert S. Muller III, directorul FBI, a declarat atunci că ”atacurile cibernetice vor înlocui, în curând, terorismul” și că este îngrijorător de mare numărul hackerilor străini, în special din China, care pătrund în computerele americane și fură cantităti enorme de date și proprietate intelectuală valoroase.

Nu este greu de imaginat cum o companie americană plătește pentru o cercetare, iar o companie chineză beneficiază gratis de rezultatele cercetării, distrugând avantajul concurențial. Shawn Henry, fost director în FBI la Criminalitatea Informatică, a povestit Congresului American cum datele din ultimii 10 ani ale unei companii americane au fost copiate într-o singură noapte, inclusiv un program de cercetare,  în valoare totală de 1 miliard de dolari.

Multe companii nici nu știu atunci când le sunt furate datele. Conform firmei de securitate Mediant, 94% dintre companiile din protofoliu propriu nu au știut că au fost victimele unor atacuri informatice. Printre acestea se numără Sony, Citibank, Lockheed, Booz Allen, Google, EMC și Nasdaq.

 

Deși niciodată nu a fost recunoscut public, America a efectuat atacuri cibernetice asupra adversarilor săi.

Potrivit unui articol din New York Times din iunie 2012, în timpul primelor luni din mandatul președintelui Barack Obama, acesta a ordonat în mod secret atacuri sofisticate asupra sistemelor informatice și instalațiilor nucleare ale Iranului. Acestea au început în timpul mandatului președintelui Bush sub numele de cod ”Jocurile Olimpice” și au devenit publice din cauza unor erori de programare.

De asemenea, chiar înainte de atacurile din Libia din martie 2011, administrația Obama a dezbătut intens dacă să înceapă ofensiva printr-un nou tip de război: o ofensivă virtuală care să distrugă sistemul aerian de apărare al lui Quaddafi, care amenința avioanele de război ale aliaților.

Dar oficialii administrației și chiar unii militari s-au împotrivit acestui nou tip de atac, temându-se că s-ar putea crea un precedent pentru alte națiuni, în special Rusia și China, care ar putea începe ofensivele proprii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *