Blog

4 pași ca să-ți ții sub control contul de Facebook

Am scris două articole despre cum te folosește Facebook fără ca tu să știi măcar. Le poți citi aici:
http://descopera.info/ittech/cum-te-foloseste-facebook/
http://descopera.info/ittech/cum-te-foloseste-facebook-partea-2/

Astăzi te voi învăța câteva metode extrem de simple ca să eviți cât mai mult acest lucru.

1. Instalează Social Fixer http://socialfixer.com/.  Facebook Social Fixer 1Aceasta este o extensie a browserului tău care merge pe Mozilla Firefox, Google Chrome, Rockmelt CoolNovo, Apple Safari, Opera 11+ și Greasemonkey. Extensia ”Social Fixer” poate schimba aspectul site-lui Facebook, dezactivează stilul ”lightbox” de vizualizare a fotografiilor, ascunde enervantul News Ticker, îți arată cine te ”un – friend” și te scapă de timeline. Poate face mult mai mult decât atât, iar exemplele de mai sus sunt cele care mi s-au părut mie importante.

”Social Fixer” este, în esență, un panaceu al celor mai frecvente probleme de pe Facebook (este bun chiar si pentru lucruri minore, dar enervante).

2. Verifică aplicațiile Facebook aprobate în contul tău. Folosesc Facebook din 2007 și în fiecare săptămână sunt surprinsă (ca și cum aș fi un novice!!!) de lista mea de aplicații ”aprobate”. De numeroase aplicații pe care eu ”le-am aprobat” n-am auzit în viața mea. Din păcate, cele mai multe dintre acestea au un mod subtil de a-ți cere acordul să-ți acceseze informațiile personale. Foarte des nici nu-ți dai seama de asta și din acest motiv, îți recomand să-ți verifici setările pentru aplicațiile third-party http://www.facebook.com/settings/?tab=applications (Home -> Privacy Settings -> Apps).

Ai nevoie doar de câteva minte ca să renunți la aplicațiile nedorite sau la aplicațiile pe care nu le recunoști. Merită să faci acest lucru deoarece îți asigura dreptul la confidențialitate.

3. Verifică setările de confidențialitate (Home -> Privacy Settings). Facebook sFacebook privacychimbă mereu lucrurile, așa că e cazul să fii prudent și precaut. Din fericire, există câteva opțiuni cu ajutorul cărora îți poți face profilul ”public” sau ”privat”. Știu că este plictisitor, dar merită să pierzi o oră cu setările de confidențialitate în loc să riști să te vadă șeful beat-mort la o petrecere într-un grup care, ”din greșeală”, a fost lăsat ”public”.

 

4. Fă curățenie în lista de prieteni. Facebook Friends ListCâți prieteni ai acum pe Facebook? Sau mai bine zis, pe câți dintre prietenii pe care îi ai acum, mai vrei să-i păstrezi? Când adaugi un prieten, îi dai acces la informațiile tale de la un anumit nivel. Chiar dacă Facebook oferă posibilitatea de a-ți crea grupuri unde poți controla mai ușor ce informații să fie vizibile și cui, este foarte greu să faci acest lucru când ai mii de prieteni în listă.

Ori o faci manual, ori folosești un script numit FacebookDeletes. Acest script te ajută să stergi loturi de oameni și îți salvează o gramadă de timp.

Poți începe chiar acum cu instalarea extensiei Social Fixer http://socialfixer.com/. Te va scăpa de o groază de lucruri inutile, e simplu de instalat, iar dacă nu-ți place, o poți dezinstala in 5 secunde.

Unul dintre lucrurile la care Facebook excelează de-a dreptul este că atunci când ai o problemă, poți cere ajutorul prietenilor. Descrii problema într-un ”status update” și vei avea cel puțin o soluție câteva minute mai târziu.

Partea amuzantă este că acum câțiva ani am sesizat că oamenii se ajutau între ei când era vorba de probleme despre Facebook, însă în ultima vreme, un număr impresionant de probleme (independente de Facebook!!!) își găsesc rezolvarea doar postând un ”status update”.

Sunt convinsă că ai văzut la prietenii tăi cel puțin un ”status update” amuzant și te rog să mi-l scrii. Sau poate tu ai cerut ajutorul într-o anumită problemă. Lasă-mi un comentariu mai jos sau trimite-mi un email la contact [at] descopera.info

Cu drag,
Anca

One thought on “4 pași ca să-ți ții sub control contul de Facebook

 1. draga Anca,
  imi este f util articolul tau de azi , pentru ca eu chiar sint ” novice” via Facebook.
  Am reusit sa-m configurez profilul insa nu sint activa inca.

  Multumesc si te rog mai scrie-ne despre -social media.

  Eu sint f . interesata!

  Cu drag,

  Cristina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *