Blog

10 obiceiuri ca să-ți folosești computerul în siguranță

Când ți-ai făcut ultima dată backup? Și când ți-ai cumpărat ultimul computer?

Indiferent de meseria sau ocupația pe care o ai, dacă citești acest articol, înseamnă că folosești un computer. Fie că e al tău, fie că e al firmei la care lucrezi, măcar folosește-l în siguranță.10 obiceiuri ca sa ti folosesti computerul in siguranta 2

Ieri m-a sunat un prieten din copilărie care mă ruga să îl ajut să-și pornească tableta după ce cu o seară înainte, ușor cherchelit, a vărsat vin pe ea. Era disperat că trebuia a doua zi să predea un proiect  important la serviciu și documentul era salvat pe tabletă. De data asta, era treaz și realiza fapta, însă tableta avea personalitatea ei și nu pornea sub nicio formă.

Probabil că ți s-a spus și ție să-ți faci regulat backup al datelor, sau să îți pui parole sigure la computer ori la email. Să ai obiceiuri bune nu înseamnă că ești ”mai catolic decât papa”. Dimpotrivă, te salvezi singur de-a cheltui bani aiurea, îți păstrezi informațiile în siguranță și eviți frustrările.

Am încercat să le pun în ordinea importanței, iar dacă tu nu faci un anumit lucru, treci la următoarele:

10. Află singur dacă vei plăti prea mult pentru un produs.
Nu este ieftin să îți cumperi un computer sau un smartphone, însă nu-ți da toți banii pe un produs doar pentru că el conține piese de aur sau platină. Unii vânzători speculează prea mult acest aspect.

Mulți oameni evită produsele ”refurbished” sau ”recondiționate”. Sunt cazuri în care o achiziție a unui produs recondiționat poate avea un raport calitate-preț mult mai bun ca unul nou.
Citește mai mult aici http://descopera.info/ittech/greseli-comune-care-te-costa-bani/

9. Verifică-ți regulat setările de confidențialitate de pe rețelele de socializare.
Știi deja că rețelele de socializare nu sunt chiar un loc unde să ne exprimăm în intimitate. Din păcate, singura modalitate de a-ți păstra informațiile în privat este să-ți verifici din când în când setările de confidențialitate. Există și un site care te ajută să faci acest lucru: AdjustYourPrivacy.com

8. Păstrează-ți desktopul și hard disk-ul în ordine.10 obiceiuri ca sa ti folosesti computerul in siguranta 3

În primul rând, un desktop aglomerat face ca lucrurile să fie mai greu de găsit, iar dacă folosești un Mac, chiar îți poate încetini computerul.

Organizează-ți desktopul și hard-ul pe foldere și vei petrece mai puțin timp căutând ”prin computer”.

 

7. Evită să-ți infectezi computerul cu programe de tip malware (viruși, troieni, rootkit, spyware, adware) … și să mai dai și altora!
Instalează-ți un antivirus, asigură-te că se updatează automat și scanează-ți regulat computerul.

Citește mesajele date de programul antivirus și nu răspunde cu ”yes” la toate. Documentează-te pe Internet, întreabă pe cineva sau pe mine.

6. Navighează în siguranță pe rețelele publice Wi-Fi.
Este foarte tentant să te conectezi la acele rețele wireless ”linksys” sau la rețelele gratuite din tot orașul, însă gândește-te doar că așa ca tine, mai sunt și alții care-și beau cafeaua la Starbucks. Și în plus, nu-ți trebuie mare știință ca să intri pe computerul cuiva și să-i furi datele sau parolele.

Dacă o rețea wireless e protejată printr-o parolă, nu înseamnă că este sigură. Nu uita că și alți utilizatori o folosesc, iar aceștia pot accesa datele de pe computerul tău.

Folosește firewall-ul și SSL (adică, https în loc de http, ca în poză) și dă ”disable” opțiunii de ”Sharing”.

În Windows o găsești la: Network and Internet -> Network and Sharing Center. Alegi Homegroup și Sharing Options -> Change Advanced Sharing Settings. Debifezi ”file sharing”, ”printer sharing”, and you ” network discovery” și ”Public folder sharing”.

In Mac OS X o găsești la System Preferences -> Sharing. Asigură-te că totul este debifat.

5. Nu fii victima farselor, escrocheriilor, dezinformărilor și miturilor.
Internetul este plin de escrocherii și informații greșite. Niciodată să nu dai click pe un link de-al băncii trimis prin email care-ți cere să-ți verifici informațiile, să-ți resetezi parola sau să faci login să vezi ceva.

Amintește-ți că dacă ceva ți se pare dubios, probabil că este.
Citește aici http://descopera.info/ittech/5-mituri-despre-internet/

4. Fă câteva operații de mentenanță a computerului. 10 obiceiuri ca sa ti folosesti computerul in siguranta 4

Nu, nu este nevoie să te deplasezi la un ”meseriaș în IT”, o poți face și singur.

Fă update la Windows! Fă backup al datelor! Curăță fișierele temporare cu CCleaner!

Dezinstalează programele pe care nu le mai dorești cu aplicații speciale. ”Uninstall” din Control Panel nu este unealta cea mai bună. De exemplu, eu folosesc Revouninstaller.

3.  Folosește parole sigure.
Citește aici cum să-ți alegi o parolă inteligent: http://descopera.info/ittech/crezi-ca-parola-ta-este-sigura-afla-cum-sa-alegi-inteligent/

2. Caută pe Google ca un profesionist.
Dacă te întrebi de unde știu eu atâtea lucruri, află că secretul meu constă în căutarea pe Google.

Găsești pe Google orice, însă fii atent la credibilitatea site-urilor și a informațiilor.  Ce am învățat eu cel mai bine din Internet este că știu când să nu mă bazez pe Google.  Și aici mă refer la datele foarte specifice și foarte tehnice.

1. Fă-ți regulat backup al computerului
Ai auzit probabil de un milion de ori de oameni care și-au pierdut datele, dar crezi că ție nu ți se poate întâmpla. Să știi că i se poate întâmpla oricui și, cel mai grav este că se întâmplă atunci când nu te aștepți. Și când se va întâmpla, te va încurca foarte tare. Crede-mă!

Backup-ul înseamnă copierea datelor de pe computerul tău pe altceva, ca de exemplu: un alt computer, hard extern, memory stick, DVD, Blue Ray, etc. Poți folosi chiar servicii specializate pentru backup, ca de exemplu programul Crashplan.

Evită frustrarea pierderii datelor și fă-ți backup chiar acum! N-o lăsa pe mâine … și nici pe poimâine. 😀10 obiceiuri ca sa ti folosesti computerul in siguranta

Dacă lucrezi ca amicul meu la un proiect foarte important, pune-ți fișierele pe un memory stick sau pe un CD. Vei fi foarte mândru de tine dacă se va întâmpla să verși lichid sau să scapi tableta pe gresie. Nu mai vorbesc de furtul ei.

Apropo, dacă verși lichid care conține zahăr, e și mai nasol. Sau deja ai pățit-o? Aștept povestea ta. Știu cu siguranță că ai cel puțin una.

Lasă-mi un mesaj mai jos sau dă-mi un email la contact [at] descopera.info.

2 thoughts on “10 obiceiuri ca să-ți folosești computerul în siguranță

  1. asta vara am sarit cu telefonul in mare. N-a mai mers si am dat 150 de euro sa-mi recupereze cineva agenda.
    sunt agent de vaznari si aveam toate contactele acolo.

    acum fac backup in fiecare saptamana.
    ai dreptate cand zici ca e f scump sa recuperezi datele.

  2. eu am platit 80 de euro doar pentru un document excell care ma interesa. A scapat fii-mea biberonul cu lapte pe laptop si am vazu tde-abia a doua zi.

    s-au dus toate componentele, am aruncat laptopul. M-a ajutat tipul de la IT de la firma la care lucrez si a trimis laptopul in Regie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *